Discipline standard
Iron Distance
înot - 3,8 km, ciclism - 180 km, alergare - 42,2 km.
Half-Distance
înot - 1,9 km, ciclism - 90 km, alergare - 21,1 km.
Olympic Distance
înot - 1,5 km, ciclism - 40 km, alergare - 10 km.
Sprint Distance
înot - 750 m, ciclism - 20 km, alergare - 5 km.
Supersprint Distance
înot - 400 m, ciclism - 10 km, alergare - 2,5 km.
Tipuri alternative ale triatlonului
Duatlonul
Competițiile de duatlon se desfășoară la distanțe mici, medii (standard) și mari. Duatlonul pe distanță sprint reprezintă 5 km alergare, 20 km ciclism, 2,5 km alergare. Distanța standard implică 10 km alergare, 40 km ciclism și 5 km alergare.
Aquatlonul
Distanța standard a aquatlonului este de 1,5 km alergare, 1 km înot și 2,5 km alergare. Distanța mare constă din 2 km înot și 10 km alergare. În dependență de condițiile meteorologice, regulile acestei competiții permit schimbarea lungimii distanțelor.
Swimrun-ul
(din engl. swim - „a înota" + run - „a alerga") reprezintă o cursă multidisciplinară, în care participanții parcurg consecutiv niște etape de înot și alergare pe teren variat. Specificul acestei curse constă în omiterea zonelor de tranziție, ceea ce creează necesitatea de a avea doar un singur echipament sportiv (îmbrăcămintea și încălțămintea) pentru toate distanțele.
Cross-Triatlonul
Trăsătura specifică a cross-triatlonului constă în desfășurarea competițiilor pe teren variat și pe piste nepavate.

Înot în ape deschise, ciclism prin zone muntoase și cross pe teren variat, nisip și bălți. Acest tip de sport a fost inventat pentru amatorii de sporturi extreme, de aceea, nu există lungime strict determinată a etapelor.
Triatlonul de iarnă
Reprezintă combinația dintre alergare, ciclism cross-country și schi fond, care se parcurg în consecutivitate neîntreruptă. Această disciplină relativ nouă, cultivată de UIT, urma să fie prezentată la Olimpiada de Iarnă din Vancouver din 2010. Distanța standard a UIT reprezintă 7-9 km alergare, 12-14 km ciclism și 10-12 km schi fond. Toate aceste etape se desfășoară pe piste înzăpezite.
Paratriatlonul
Sportivii cu dizabilități au posibilitatea să practice paratriatlonul în diferite categorii, care sunt clasificate conform nivelului de accesibilitate a parcurgerii etapelor.

În cadrul acestor competiții, se folosesc biciclete speciale cu cutie de viteze manuală sau scaun cu rotile. Persoanele cu deficiențe de vedere pot folosi ajutorul unui asistent și pot parcurge etapa de ciclism cu bicicletele tandem.