Informație generală despre FTRM
Aici găsiți informația generală despre FTRM
Informație despre triatlon
Triatlonul combină trei discipline: înot, ciclism și alergare. Unicitatea sa constă în faptul că sportivul trebuie să depășească distanțele fără pauză și într-un anumit interval de timp. În ciuda complexității sarcinii, triatlonul devine tot mai popular în întreaga lume și atrage un număr crescând de atleți în Moldova.
Informație generală

Federația de Triatlon din Republica Moldova este organismul național oficial de conducere a triatlonului, duatlonului și aquatlonului. La 5 februarie 2018, în cadrul adunării anuale a membrilor Federației Naționale de Triatlon, Dmitri Voloșin a fost ales drept noul președinte al organizației. Federația reprezintă Moldova în cadrul Uniunii Europene de Triatlon (ETU).

Federația Sportivă Naţională de Triatlon din Republica Moldova (Federaţia de Triatlon din Republica Moldova, FTRM) a fost creată în vederea promovării și dezvoltării triatlonului în Moldova, protejării intereselor comune ale membrilor Federației și realizării scopurilor și obiectivelor statutare. FTRM preconizează, pe lângă crearea condițiilor necesare pentru formarea calitativă a triatloniștilor, pregătirea fizică a tinerilor sportivi pentru competiții naționale și internaționale de triatlon, duathlon, aquatlon și pentru participarea la Jocurile Olimpice.

Federaţia de Triatlon din RM acordă o atenție deosebită elaborării programelor speciale de instruire a paratriatloniștilor (triatloniști cu necesități speciale) și asigurării participării acestora în competițiile naționale și internaționale.

Un alt obiectiv important al Federației este inițierea în triatlon a tinerei generații, pentru a educa nu doar sportivi amatori, ci și triatloniști profesioniști, care să ne reprezinte țara în mod adecvat la campionate străine. Deja sunt create secțiuni sportive de triatlon pentru copii, iar începând cu 2018, anual în Moldova se desfășoară campionate de triatlon pentru copii.


Scopurile și sarcinile statutare
Pentru realizarea scopurilor și sarcinilor statutare, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, Federația desfășoară următoarele activități:

- Organizarea suportului informațional al populației în vederea popularizării triatlonului;

- Crearea condițiilor necesare pentru îmbunătățirea calității de instruirea a triatloniștilor în țară;

- Organizarea competițiilor sportive pentru femei, tineri triatloniști și paratriatloniști;

- Selecționarea calitativă și pregătirea echipelor naționale și a loturilor olimpice pentru participarea la competițiile internaționale de triatlon și paratriatlon;

- Organizarea activităților de pregătire, recalificare, dezvoltare a competențelor, certificare și licențiere sportivă a antrenorilor și arbitrilor;

- Acordarea suportului financiar și informațional sportivilor, antrenorilor, arbitrilor și altor specialiști, cluburilor și sportivilor tineri, cu scopul de a facilita dezvoltarea triatlonului în Republica Moldova;

- Activități caritabile în domeniul triatlonului;

- Menținerea și dezvoltarea relațiilor cu federațiile de triatlon din alte țări;

- Organizarea întrunirilor, seminarelor, competițiilor sportive cu participarea triatloniștilor;

- Elaborarea, în comun cu autoritățile locale, a unor planuri de dezvoltare a triatlonului, pe termen scurt și lung, și implementarea acestora în viața sportivă a populației;

- Înregistrarea secțiilor și a echipelor sportive, admiterea acestora la concursuri de diferite nivele.