1. Data și locul evenimentuluiCompetiția Campionat National de Triathlon Cupa Nistrului et.6 va avea loc duminică, 23 iulie 2023, în zona parcului La Izvor (zona de competiție și traseele sunt marcate pe harta oficială postată pe site).
2. STRUCTURA CONCURSULUI2.1. Participanții și desfășurarea ConcursuluiAceastă competiție este potrivită oricărei persoane implicate în triatlon, inot, ciclism sau alergare, sau pentru orice persoană a cărei stare de sănătate îi permite să participe competiției.
Categorii de vârstă la ”Cross Triathlon Cupa Nistrului et.4 (s.Panasesti)”- Copii - 7 - 10 ani
- Cadeți - 11 - 14 ani
- Juniori - 15 - 19 ani
- Elite - 20 + ani
- Age group - amatori, toate vârstele
Vârsta participanților se consideră la data 01.01.2023.
2.2. Distanțele etapelorVezi pagina evenimentului.
2.3. Traseul de concursTraseul pe care se vor desfășura probele va fi marcat cu bandă și limitat în locuri periculoase de garduri și conuri. Arbitrii și voluntarii vor fi amplasați de-a lungul întregului traseu. Arbitrii sunt responsabili pentru a se asigura că toți concurenții parcurg traseul în deplină siguranță și că respectă regulile prescrise în prezentul Regulament.
Sportivii care nu respectă traseul oficial sau scurtează traseul în vreun fel (urmând un traseu care oferă un avantaj competitiv) vor fi descalificați.
Harta oficială detaliată cu traseul complet al competiției poate fi găsită pe site-ul oficial al Competiției - în secțiunea Hartă.
2.3.1 Zona de transitZona de tranzit este comună pentru T1 și T2. Intrarea și ieșirea din zona de tranzit vor fi păzite, iar accesul în zona de tranzit va fi restricționat doar pentru participanți.
DETALII DESPRE PAZA ZONEI DE TRANZIT- Accesul va fi permis numai pe baza numărului bicicletei;
- Securitatea va fi asigurată de voluntari și arbitri.
Amplasarea bicicletelor în zona de tranzit se va efectua conform programului oficial. Zona de tranzit nu poate fi accesată după un anumit interval din motive de siguranță, cu excepția concurenților care se află în zonă în timpul probei, chiar dacă startul probei la care participă concurentul nu a fost încă dat. Bicicleta trebuie amplasată în secțiunea de raft alocată în funcție de numărul evenimentului și cursei la care participă concurentul. Pe rafturi vor fi instalate semne care vor indica pentru fiecare segment intervalul de numere în care poate fi amplasată o bicicletă.
Amplasarea unei biciclete într-un alt segment decât cel alocat înainte de cursă va fi penalizată cu un avertisment dacă concurentul o corectează înainte de ora de start, sau o penalizare de 10 secunde.
Bicicletele vor fi disponibile pentru scoatere din zona de tranzit numai după ce ultimul participant la întreaga competiție a finalizat cursa cu ciclism. Timpul estimat este de 3 ore de la ultima pornire. Ora exactă va fi anunțată de către judecători și gazda evenimentului pe site.
Bicicletele trebuie scoase din zona de tranzit în termen de o oră după ce ultimul concurent a încheiat cursa. Dacă sportivul nu scoate bicicleta în acest timp, organizatorii pot percepe o taxă pentru mutarea și depozitarea bicicletei.
A) T1 - inot tranzitie cu ciclismDupă trecerea etapei de inot, sportivii trebuie să-și găsească bicicleta în zona de tranzit și să o scoată de pe suportul pentru biciclete.
Circulația pe bicicleta în zona de tranzit este interzisă, sportivii se pot deplasa doar lângă bicicletă.
Sportivii pot merge pe bicicleta doar în afara zonei de tranzit. Acest loc este marcat cu o bandă pe sol și denumirea ZONA DE MONTE, în apropiere va fi un voluntar care va raporta sfârșitul zonei de tranzit.
B) T2 - ciclism spre alergareÎn mod similar, este interzisă intrarea în zona de tranzit pe bicicletă. Înainte de a intra, trebuie să coborâți de pe bicicletă într-un loc marcat ca DISMOUNT ZONE și să intrați în tranzit, conducând bicicleta.
După trecerea etapei de biciclete, bicicleta trebuie așezată pe suportul pentru biciclete, strict la locul ei.
Nerespectarea regulilor atrage pedeapsa conform Regulamentului.
2.3.2 Traseul etapei de înotEtapa de înot se va desfășura în lacul La Izvor. Starturi vor fi date conform programului de eveniment.
În cazul schimbării vremii, a vântului puternic, ploilor abundente și a temperaturilor scăzute, delegații tehnici și medicali pot decide sa modifice lungimea traseului competiției de înot sau să adopte noi prevederi referitoare la utilizarea costumului de neopren. Decizia finală se va lua cu o oră înainte de începerea competiției și va fi comunicată sportivilor de către delegatul tehnic.
Căștile de înot sunt emise de către organizatori. Acestea trebuie să fie îmbrăcate înainte de începerea etapei de înot. Este strict interzisă utilizarea altor căști de înot, precum și înotul fără cască.
După încheierea etapei de înot, toate accesoriile legate de aceasta (costumul de înot, ochelarii, casca, etc.) trebuie plasate în cutia cu numărul corespunzător celui de participare din zona de tranzit.
2.3.3 Traseu de ciclismTraseul etapei de ciclism fi marcat cu bandă si conuri de delimitatie.
Calculul cercurilor revine participanților. Dacă, la confirmarea rezultatelor, rezultă că sportivul nu a parcurs întregul număr de tururi, acesta va fi descalificat.
Participanții au voie să înceapă etapa de ciclism doar cu prezența unei biciclete in stare tehnica buna.
Organizatorii își rezervă dreptul de a nu permite unui participant la competiție dacă bicicleta acestuia nu îndeplinește standardul tehnic. De asemenea, fiecare participant este obligat să poarte o cască de protecție pe tot parcursul traseului.
Participanții trebuie să poarte cască de bicicletă pe toată durata etapei de ciclism. Cureaua pentru cască trebuie prinsă strâns sub bărbie. Este permisă scoaterea căștii numai la sfârșitul etapei de ciclism în zona de tranzit și numai după ce bicicleta este așezată în suportul pentru biciclete.
Este interzisă participarea la concurs pe biciclete electrice.2.3.4 Traseul etapei de alergare:Traseul etapei de alergare se va desfășura în zona parcului La Izvor, startul competiției urmând a fi situat în apropierea zonei de tranzit.
Calculul cercurilor revine participanților. Dacă, la confirmarea rezultatelor, rezultă că sportivul nu a parcurs întregul număr de tururi, acesta va fi descalificat.
De-a lungul traseului vor fi amplasate posturi de alimentație. Pe cercul, conform hărții oficiale, va exista o singură stație de alimentație.
2.3.5 PenalitățiPrima încălcare - 10 secunde
A doua încălcare - 20 de secunde
A treia abatere - Descalificare
De asemenea, arbitrii pot stabili un timp de penalizare la discreția lor dacă consideră că încălcarea a fost mai gravă sau mai puțin gravă decât pedeapsa planificată.
Etapa de înot:penalizare (cartonaș galben):- Fals start
- Scurtarea distanței, neînotarea în jurul geamandurilor (în funcție de gradul de scurtare - cartonaș galben sau roșu)
- Nepurtarea căștii de înot
- Îmbrăcarea numărului de concurs sub costumul de neopren
- Folosirea unei geamanduri personale
- Întârziere la start
penalizare (cartonaș roșu, descalificare):- Folosirea unor mijloace interzise de înot (labe, manșete, mănuși, etc.)
- Comportament intenționat agresiv față de alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri
- Ignorarea cerințelor arbitrilor
- Intenția de a împiedica mișcarea altui participant
- Lipsa căștii de înot
- Sprijinirea unei ambarcațiuni în mișcare (barcă)
Etapa bicicletei:penalizare (cartonaș galben):- Încălcarea regulilor privind interzicerea draftingului în urma altor participanți
- Prezența pe etapa de ciclism cu torsul gol
- Aruncarea gunoiului în afara punctelor de alimentare
- Blocarea intenționată a unui participant
- Conducere agresivă (depășire de pe partea greșită, tăierea participanților, opriri bruște)
- Cască descheiată
penalizare (cartonaș roșu, descalificare):- Scurtarea intenționată a distanței
- Prezența pe etapa de ciclism fără cască
- Prezența pe etapa de ciclism fără număr de concurs pe spate
- Ignorarea cerințelor arbitrilor
- Utilizarea neautorizată a asistenței tehnice sau a altor mijloace nepermise
- Utilizarea echipamentului interzis
- Comportament intenționat agresiv față de alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri
- Utilizarea bicicletei electrice
- Utilizarea aripioarelor/ghidonelor aerodinamice, roți cu disc
Etapa de alergare:penalizare (cartonaș galben):- Prezența pe etapa de alergare cu torso gol
- Mersul în patru labe (linia de finiș)
- Prezența căștii de ciclism
- Aruncarea gunoiului
penalizare (cartonaș roșu, descalificare):- Scurtarea intenționată a distanței
- Utilizarea ajutorului exterior (exemplu: ajutorul unui pacer, alimentare în afara punctelor de alimentare)
- Ignorarea cerințelor arbitrilor
- Comportament intenționat agresiv față de alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri
- Lipsa numărului de concurs
Zona de tranzit:Cartonaș galben (penalty):- Dezbrăcare completă
- Prezența unor lucruri inutile în coșul de tranzit
- Orice obiecte în afara coșului de tranzit (cu excepția căștii care poate fi plasată pe ghidonul bicicletei)
- Depășirea nesigură a unui participant în zona de tranzit
- Mers pe bicicletă înainte și după zona de mount/dismount
- Mers pe contrasens
- Bicicletă depozitată pe loc greșit
- Casca de protecție încheiată
- Preluarea bicicletei de pe raft cu casca de protecție neâmbrăcată si/sau neîncheiată
- Gunoi la trecerea de la înot la tranzit
Cartonaș roșu (descalificare):- Ignorarea cerințelor arbitrilor
- Mersul cu bicicleta în zona de tranzit
- Comportament intenționat agresiv față de alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri
În zona de tranzit, sunt interzise toate obiectele personale, cu excepția: încălțămintei de ciclism, încălțămintei de alergare, șosetelor, numărului de concurs, căștii, apei (se permite doar o sticlă pe bicicletă), alimentelor, mănușilor de ciclism, tricourilor și/sau pantalonilor.
- Întârzierea în zona de tranzit pentru depozitarea bicicletei înainte de start (8:00-9:30).
RelayCartonaș galben (penalty):- Predarea stafetei în afara zonei relay
Cartonaș roșu (descalificare):- Nereușita predării stafetei (nu s-a predat numărul și/sau cipul)
PENALTY BOX:10 sec - Cadet, Junior, SS
15 sec - Olympic
1 min - drafting Cadet, Junior, SS
2 min - drafting Olympic
DSQ если не отстоял penalty
Penalitățile nu vor fi adăugate automat timpului, fiecare concurent va trebui să găsească PENALTY BOX pe traseu de alergare și să se asigure că nu a fost penalizat. Dacă numărul său este afișat în PENALTY BOX, va trebui să se oprească în această zonă pentru a-și ispăși pedeapsa. Dacă participantul nu a ispășit penalitatea, acesta poate fi descalificat.2.4. ÎnregistrareÎnregistrarea participanților se face prin completarea unui formular online de pe site-ul www.sporter.md. Locurile sunt netransferabile, iar taxele plătite sunt nerambursabile.
Persoanele cu vârsta sub 7 ani nu au voie să se înregistreze.
Important! Numărul de participanți este limitat. Când limita de locuri libere este atinsă, înregistrarea se închide automat. Formularele care nu au fost completate cu toate datele, precum și înscrierile neplătite, sunt considerate incomplete și vor fi anulate.
Atenţie! Este necesară o licență de triatlet pentru a participa la o cursă individuală.
O licență pe perioada concursului costă 40 de lei și poate fi achiziționată la eliberarea pachetelor de start în zona de înscrieri.
De asemenea, puteți achiziționa o licență anuală.
Licența Federației de Triatlon a Republicii Moldova
este necesară pentru înregistrare:
- pentru competiții internaționale (campioate mondiale și europene oficiale);
- pentru competiții comerciale ale diferitelor serii de triatlon(Ironman, Tristar, Challenge);
- la competiţiile naţionale.
Trebuie să aplicați pentru licență cu cel puțin două săptămâni înainte de Campionatul de Triatlon 2023 pe site-ul ftrm.md
Licența este valabilă un an începând cu 1 ianuarie. Costul licenței este de 400 lei.
2.5. Costul de participare:Costul de participare este de 400-600 lei.
2.6. Echipamentul și condițiile Competiției. Numerele de concursSportivii participă la competiție folosind propriul echipament. În timpul competiției, participanții sunt sfătuiți să poarte echipament adecvat pentru condițiile meteo actuale.
Numerele concurenților și un cip temporar vor fi furnizate de către organizator și vor fi oferite participanților după completarea și semnarea Declarației de Responsabilitate.
Numărul concurentului va fi echipat cu o bandă elastică. Fiecare participant al etapei de ciclism trebuie să îl plaseze pe spate, apoi să îl mute în zona pieptului/abdomenului pe durata etapei de alergare, astfel încât numărul să fie vizibil. Numărul participantului nu poate fi modificat (tăiat, tăiat, în relief) sau acoperit în niciun fel.
O casca de bicicleta este OBLIGATORIE pentru toti participantii la etapa cu bicicleta.
Sunt permise bicicletele concepute pentru cursele de MTB, sosea. Acestea trebuie să fie în stare bună de funcționare, cu frâne funcționale pe ambele roți.
Nu sunt permise bicicletele TT (biciclete de time trial), aerobarurile, precum și cele cu roți suplimentare.
2.7. Startul și limite de timpOra de începere este afișată pe pagina programului.
Programul poate fi modificat, care vor fi anunțate în prealabil.
Cut-off Distanța
Super Sprint - 1 ora si 15 minute
Cut-off Distanța
Standart - 3 ore si 30 de minute
2.8. Amplasare conform locului ocupatClasamentul final se face pentru fiecare categorie în ordinea sosirii fiecărui participant.
Timpul total al fiecărui participant va fi calculat pe baza datelor chipurilor de cronometrare la trecerea liniei de sosire. Chipurile trebuie returnate după trecerea liniei de sosire. Rating separat va fi completat pentru categoriile de vârstă.
3. ANUNȚAREA PREMIILOR ȘI PREMIILOR3.1. Titluri și premiiVor fi premiați participanții la următoarele categorii
Copii:Toți participanții
Cadeți:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Juniori:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Elite:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Age Group SuperSprint (amatori):Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Age Group Olympic (amatori):Vârsta 20-29 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 30-39 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 40-49 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 50-59 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 60+ ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Relay OlympicLocul 1, 2, 3 echipa masculină
Locul 1, 2, 3 echipa feminină
Locul 1, 2, 3 echipa mixtă
In cadrul Dniester cup et.6 va fi desfasurat si Campionatul National de Triathlon. pentru categorii sportive.Premiere pentru Campionat National:Cadeți:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Juniori:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Elite:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Ceremonia oficială de decernare a premiilor va avea loc conform programului anunțat oficial pe site.
4. Forta majora:În cazul în care evenimentul este imposibil din cauza forței majore, cursa se va desfășura într-un alt format sau va fi anulată. În acest caz, participantul are dreptul de a refuza participarea la concurs, dar taxa de înscriere plătită nu îi este returnată (la latitudinea organizatorului).