1. Data și locul desfășurării Competiției:Competiția „Campionatul Național de Triatlon” va avea loc în ziua de duminică, 26 iunie 2022, în Parcul Valea Morilor (zona și traseele competiției sunt marcate pe harta oficială, afișată pe site-ul evenimentului).
2. FORMATUL COMPETIȚIEI 2.1. Participanții și desfășurarea CompetițieiLa această Competiție poate participa orice persoană implicată în triatlon, înot sau alergare, a cărei stare de sănătate îi permite să participe la această competiție.
Vârsta minima de participare este de:
- De la 16 ani la distanța „Olimpică” (individuală sau de ștafetă);
- De la 14 ani la distanța „Super Sprint”;
Participanții la această competiție se pot înscrie la una dintre cursele individuale sau de ștafetă:
- Distanța „Super Sprint”
- Distanța „Olimpică”
- Cursă de echipă (ștafetă din trei persoane):
- Distanța „Olimpică”
2.2. Distanțe de parcurs Concurenții vor trebui să parcurgă următoarele distanțe în funcție de cursa la care participă:
Distanța „Super Sprint”:
400 m de înot + 10 km de ciclism + 2,5 km de alergare;
Distanța „Olimpică”:
1500 m de înot + 40 km de ciclism + 10 km de alergare;
2.3. Traseul competiției. Reguli de depășire a distanțeiTraseul, pe care se va desfășura competiția, va fi protejat de garduri de 2 metri, benzi cu semnal și conuri. Organizatorii vor avea grijă ca mareșalii traseului să fie în puncte prestabilite înainte de începerea cursei. Mareșalii vor fi responsabili pentru depășirea traseului în siguranță deplină pentru toți concurenții, precum și pentru respectarea regulilor prevăzute în prezentul Regulament.
Participanții care nu vor respecta traseul oficial sau vor „tăia din distanță” în orice mod (se vor deplasa pe un traseu, care le va oferi avantaje competitive) vor fi descalificați.
Harta oficială detaliată a traseului competiției este plasată pe site-ul evenimentului în secțiunea „Harta”.
2.3.1 Zona de tranzitZona de tranzit este comună atât pentru înot și ciclism, cât și pentru ciclism și alergare.
Începând cu momentul lăsării bicicletelor în zona de tranzit, acolo pot rămâne doar sportivii, voluntarii și organizatorii. Antrenorii, rudele și spectatorii nu se pot afla acolo.
Deplasarea în zona de tranzit este strict definită. În timpul mișcării, este necesar de ghidat după schema de tranzit, simbolurile desenate și instrucțiunile voluntarilor.
Se permite atașarea de bicicletă a încălțămintei pentru ciclism (dacă este atașată pedalelor) și a căștii.
Bicicleta se lasă pe suportul bicicletei strict în locul indicat pe numărul participantului. Bicicleta se atârnă de șa.
EXPLICAREA PRIVIND PĂZIREA ZONEI DE TRANZIT:1. Supraveghere video;
2. Accesul va fi permis numai pe baza numărului de bicicletă;
3. Zona va fi păzită de serviciul de securitate.
Plasarea bicicletelor în zona de tranzit se va efectua în conformitate cu programul oficial. Din motive de securitate, în zona de tranzit nu se va permite de intrat după expirarea unui anumit interval de timp, cu excepția participanților, care se află în zonă pe parcursul cursei, chiar dacă startul cursei la care participă încă nu a fost dat. Bicicleta trebuie plasată în segmentul suportului, special alocat în funcție de numărul de participare și de cursa, la care participă sportivul. Suportul pentru biciclete va fi marcat cu semne, care vor indica o serie de numere pentru fiecare segment, în care va putea plasa bicicleta.
Amplasarea bicicletei într-un alt segment de pe suport decât cel alocat, atât înainte de cursă cât și la tranziția T2, va fi penalizată cu un avertisment, dacă concurentul corectează acest lucru înainte de ora startului, sau cu o penalizare de 10 secunde pentru distanța „Super Sprint” și 20 de secunde pentru distanța „Olimpică”.
Bicicletele vor putea fi luate din zona de tranzit doar după ce ultimul concurent din tot evenimentul va finaliza cursa. Ora aproximativă este de 3 ore și jumătate de la ultimul start. Ora exacta va fi anunțată de către arbitri și MC-ul evenimentului.
Bicicletele trebuie luate din zona de tranzit în maximum o oră de la momentul în care ultimul concurent a terminat cursa. În cazul în care sportivii nu se vor prezenta pentru a-și lua bicicleta în acest timp, organizatorii pot percepe o taxă pentru mutarea și depozitarea acesteia.
a) T1 – dinspre etapa de înot, spre etapa de ciclism.
După depășirea etapei de înot, sportivii trebuie să găsească singuri suportul din zona de tranzit și să-și scoată bicicletele de pe el.
Mersul pe bicicletă în zona de tranzit este interzisă; sportivii se pot deplasa numai lângă bicicletă. Se pot urca pe bicicletă doar în afara zonei de tranzit. Acest loc este indicat de o bandă pe pământ și este marcată MOUNT ZONE. În apropiere va fi un voluntar, care va anunța despre sfârșitul zonei de tranzit.
b) T2 – dinspre etapa de ciclism, spre etapa de alergare.
În mod similar, intrarea pe bicicletă în zona de tranzit este interzisă. Înainte de a intra, este necesar să vă dați jos de pe bicicletă în locul desemnat ca DISMOUNT ZONE și să intrați în zona de tranzit prin deplasarea lângă bicicletă.
După depășirea etapei de ciclism, bicicleta trebuie lăsată pe suportul pentru biciclete, strict în locul său.
Nerespectarea regulilor presupune o pedeapsă în conformitate cu prezentul Regulament.
2.3.2 Traseul etapei de înotEtapa de înot se va desfășura în lacul din parcul Valea Morilor, iar startul va fi dat pe plajă. Startul va fi comun pentru toți participanții la cursă.
În cazul schimbării vremii, a vântului puternic, ploilor abundente și a temperaturilor scăzute, delegații tehnici și medicali pot decide sa modifice lungimea traseului competiției de înot sau să adopte noi prevederi referitoare la utilizarea costumului de neopren. Decizia finală se va lua cu o oră înainte de începerea competiției și va fi comunicată sportivilor de către delegatul tehnic.
Căștile de înot sunt emise de către organizatori. Acestea trebuie să fie îmbrăcate înainte de începerea etapei de înot. Este strict interzisă utilizarea altor căști de înot, precum și înotul fără cască.
După încheierea etapei de înot, toate accesoriile legate de aceasta (costumul de înot, ochelarii, casca, etc.) trebuie plasate în cutia cu numărul corespunzător celui de participare din zona de tranzit.
Cut off- 60min (30min – Super Sprint).
3.3.3 Traseul etapei de ciclismDe-a lungul traseului etapei de ciclism, traficul rutier va fi complet blocat.
Un cerc al traseului va fi de aproximativ 2 km și va trebui parcurs de 20 ori pentru distanța „Olimpic”, și de patru ori pentru distanța „Super Sprint” .
Numărarea cercurilor revine în totalitate concurenților. Dacă la validarea rezultatelor se va dovedi că aceștia nu au parcurs numărul complet de cercuri, vor fi descalificați.
Cut off - 100 min (40 min – Super Sprint).
Drafting / Rulajul în trenă / Deplasarea într-un buzunar aerodinamicRulajul în trenă este permis.
Buzunarul aerodinamic reprezintă un dreptunghi de 3 metri lățime, 8 metri lungime pentru biciclete și de 5 metri lățime și 35 de metri lungime pentru vehicule (motociclete). Lungimea este măsurată de la roata din față a unei biciclete sau a unei roți auto. Lățimea dreptunghiului va fi centrată la mijlocul bicicletei sau vehiculului din față.
Atenție! Este interzis drafting-ul în spatele unui reprezentant al sexului opus.Depășirea
- Se va considera că un sportiv a depășit pe altul, atunci când roata din față a depășit-o pe cea din spate a adversarului;
- Sportivii vor trebui să se deplaseze doar pe o parte a drumului, pentru a permite depășirea și a nu bloca pe alți sportivi.
2.3.4 Traseul etapei de alergareDe-a lungul traseului, traficul rutier va fi complet blocat.
Un cerc al traseului va fi de 2,5 km și va trebui parcurs de patru ori pentru distanța „Olimpică” (10 km) și o dată pentru distanța „Super Sprint” (2,5 km).
Numărarea cercurilor revine în totalitate concurenților. Dacă la validarea rezultatelor se va dovedi că aceștia nu au parcurs numărul complet de cercuri, vor fi descalificați.
De-a lungul traseului de alergare vor fi amplasate pit-stopuri. Conform hărții oficiale, pe un cerc de 2,5 km va fi amplasat un singur pit-stop.
Cut off - 80 min (25 min – „Super Sprint”).
2.3.5 Zona de penalizare / Penalty boxZona de penalizare va fi amplasată pe traseul de alergare, în conformitate cu harta oficială. Aceasta este concepută pentru penalizările de timp, impuse de către experții tehnici pentru etapa de înot, zona de tranzit, etapa de ciclism sau cea de alergare.
Numerele participanților penalizați vor fi transmise arbitrilor din zona specială (Penalty box), care se va afla pe traseul etapei de alergare. Numerele participanților penalizați vor fi înscrise pe o tablă specială în zona de penalizare.
2.3.6. PenalizăriIată care este sistemul de gradare al penalităților după severitate la etapele competiției:
- prima încălcare (cartonaș galben) – o pedeapsă de timp 15 de secunde (pentru distanța „Super Sprint”) și de 30 sec (pentru distanța „Olimpică”);
- a doua încălcare (cartonaș galben) - o pedeapsă de timp de 30 minut (pentru distanța „Super Sprint”) și de 1 min (pentru distanța „Olimpică”);
- a treia încălcare (cartonaș roșu) - descalificare;
- o încălcare gravă a regulilor (cartonaș roșu) - descalificare instantanee.
Arbitrii pot, de asemenea, să acorde o penalizare la discreția lor, dacă consideră că încălcarea a fost mai gravă sau mai puțin gravă decât pedeapsa planificată.
Etapa de înot:- Pedeapsă (cartonaș galben):
- start fals;
- reducerea distanței până la geamanduri (în funcție de mărimea reducerii, cartonaș galben sau roșu);
- lipsa căștii de înot;
- Pedeapsă (cartonaș roșu, descalificare):
- utilizarea mijloacelor improvizate interzise pentru înot (înotătoare, mâneci, mănuși, etc.);
- agresivitate deliberată în raport cu alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri;
- ignorarea cerințelor arbitrilor;
Etapa de ciclism:- Pedeapsă (cartonaș galben):
- deplasarea pe bicicletă în zona de tranzit;
- încălcarea regulilor privind interzicerea drafting-ului,
- participarea cu trunchiul gol la etapa de ciclism;
- aruncarea gunoiului în afara punctelor de alimentare;
-absența numărului de participare vizibil pe spate,
- Pedeapsă (cartonaș roșu, descalificare):
- reducerea intenționată a distanței;
- participarea fără cască la etapa de ciclism;
- ignorarea cerințelor arbitrilor;
- utilizarea asistenței tehnice și a ajutorului de orice natură fără permisiunea organizatorilor;
- utilizarea echipamentelor interzise;
- agresivitate deliberată în raport cu alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri;
Etapa de alergare:- Pedeapsă (cartonaș galben):
- participarea cu trunchiul gol la etapa de alergare;
- utilizarea asistenței necoordonate de către organizatori (pacemaker, alimentație in afara zonelor specializate pit stop.
-absența numărului de participare vizibil in față.
- Pedeapsă (cartonaș roșu, descalificare):
- reducerea intenționată a distanței;
- ignorarea cerințelor arbitrilor;
- agresivitate deliberată în raport cu alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri;
Zona de tranzit:- dezgolire completă;
- deplasarea pe bicicletă în zona de tranzit;
-pedășire în zonă de tranzit,
-prezența lucrurilor de prisos in cutia de tranzit (orce in afara de casca, număr tricou/șorți, încălțăminte pentru ciclism, încălțăminte pentru alergare, apă (doar pe suportul bicicletei), mânuși.
-diezordine în afara cutiei de tranzit.
-urcarea pe bicicletă în afara zonei mount și după zona dismount.
- Pedeapsă (cartonaș roșu, descalificare):
- ignorarea cerințelor arbitrilor;
- agresivitate deliberată în raport cu alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri;
3. ȘTAFETA:Există două opțiuni de participare a sportivilor la competiție: individuală și în grup (ștafeta). În cazul participării individuale, fiecare sportiv își depășește independent toată distanța triatlonului. În cazul participării în grup, etapele competiției sunt depășite în mod succesiv de către trei sportivi.
Echipa poate fi formată din trei sportivi de orice sex. Primul atlet depășește etapa de înot, al doilea - etapa de ciclism și al treilea – etapa de alergare. Timpul total al echipei se calculează de la startul primului membru al echipei și se încheie cu finalizarea distanței de către cel de-al treilea sportiv. La schimbarea membrilor între etape, timpul nu se oprește.
Transmiterea ștafetei are loc în zona specială „Relay”, care este situată la intrarea în zona de tranzit. Cipul electronic este îmbrăcat de către participantul, care primește ștafeta, imediat după ce i-a fost transmisă în zona specială „Relay” la fel ca și numărul de participare. La traversarea liniei de sincronizare, cipul trebuie fixat pe picior pentru a calcula timpul.
Membrii echipei care participă la etapa de ciclism trebuie să aștepte transmiterea ștafetei în zona specială „Relay”. Cu toate acestea, ei trebuie să fie fără cască și număr de participare. Participantul care a depășit etapa de înot trebuie să-i transmită cipul participantului, care urmează să participe la etapa de ciclism, care, la rândul său, trebuie să-l pună pe picior atunci când intră în zona de tranzit. După aceasta, participantul la etapa de ciclism se îndreaptă spre zona de tranzit, aleargă până la suportul pentru biciclete, își pune casca, și numărul pe spate, lăsată din timp în zona de tranzit și părăsește zona, în conformitate cu planul de mișcare prin aceasta.
Membrii echipei care participă la etapa de alergare trebuie să aștepte participanții în în zona specială „Relay” a etapei de ciclism. Participanții la etapa de ciclism trebuie să intre în zona de tranzit, să pună bicicletele pe suport și să lase acolo căștile pentru biciclete. Apoi, în zona specială „Relay”, participantul la etapa de ciclism trebuie să scoată și să transmită cipul și numărul participantului la etapa de alergare, care îl așteaptă la ieșirea din zonă. Participantul la etapa de alergare îmbracă cipul și numărul pe abdomen în zona specială „Relay” și pornește să depășească distanța.
În cazul în care transferul ștafetei are loc neintenționat în afara zonei de transfer, echipa primește o penalizare. Dacă transferul ștafetei a fost făcut în mod deliberat în afara zonei de transfer, echipa este descalificată;
Dacă transmiterea ștafetei nu a avut loc, echipa este descalificată;
Timpul final al echipei începe cu startul primului membru al echipei și se termină cu finalizarea distanței de către cel de-al treilea sportiv. Timpul este contorizat continuu și numărătoarea inversă nu este întreruptă între sportivi;
4. ÎnregistrareaÎnregistrarea participantului se realizează pe site-ul oficial
www.sporter.md. Locurile nu pot fi transferate, iar taxele de participare nu se returnează.
Înregistrarea nu este permisă persoanelor, care nu au împlinit vârsta de 14 ani.
Atenție! Pentru a participa la cursa individuală „Olimpică”, este nevoie de o licență de triatlonist.
Licența pentru perioada competiției „Campionatul Național de Triatlon 2022” costă 40 de lei și poate fi achiziționată la emiterea pachetului de start în cortul de înregistrare.
De asemenea, puteți achiziționa și o licență anuală.
Licența Federației de Triatlon din Republica Moldova este necesară pentru înregistrarea:
• la competițiile internaționale (campionate oficiale la nivel mondial și european);
• la diferite starturi comerciale de diverse serii de triatlon;
• la competițiile naționale.
Cererea de licență trebuie să fie aplicată la ftrm.md cu cel puțin două săptămâni înainte de competiția „Campionatul Național de Triatlon 2022”.
Licența este valabilă timp de un an. Costul unei licențe anuale este de 400 de lei.
3.7. Echipamentul și condițiile Competiției. Numerele de participareSportivii vor participa la Competiție, folosind propriul echipament. În timpul competiției, participanții sunt sfătuiți să poarte echipamentul adecvat condițiilor meteorologice curente.
Numerele de participare și cipul de cronometrare vor fi puse la dispoziție de către organizatori și vor fi înmânate concurenților după completarea și semnarea Declarațiilor de răspundere.
Numărul de participare va fi prevăzut cu elastic și va trebui purtat pe spatele fiecărui concurent la proba de ciclism, apoi întors pentru a fi în zona pieptului/abdomenului la proba de alergare, astfel încât să fie vizibil. Numărul de participare nu poate fi alterat (tăiat, decupat, împăturit) sau acoperit în nici un fel.
Casca de ciclism este
OBLIGATORIE pentru toți concurenții etapei de ciclism.
Bicicletele acceptate sunt cele cu profil de triatlon, cursiere, MTB și ciclocros. Ele trebuie să fie în stare bună cu frâne funcționale la ambele roți.
Nu sunt permise bicicletele TT, aerobarurile, precum și prezența roților auxiliare.
4.3. Forță majoră:În cazul în care etapa de înot este imposibil de desfășurat din cauza unor circumstanțe de forță majoră (inundații, viteza vântului mai mare de 15 m / s, poluarea apei cu substanțe periculoase pentru sănătatea sportivilor, etc.), cursa se va desfășura în următoarele formate: „alergare 5 km – ciclism 45 km - alergare 10,5 km”; „alergare 2,5 km - ciclism 22,5 km - alergare 5,25 km”, În acest caz, participantul are dreptul să refuze să participe în continuare la competiție, însă taxa de participare deja nu îi va mai fi returnată.
4.4. Startul și limitele de timpOra startului și limitele de timp ale fiecărei competiții sunt afișate pe pagina programului.
Programul poate fi schimbat. În acest caz, se va anunța în prealabil.
4.5 Stabilirea rezultatelorClasamentul pentru fiecare categorie se efectuează în ordinea sosirii fiecărui participant.
La trecerea liniei de sosire, folosind cipul de cronometrare de tip brățară, se va cronometra timpul în care fiecare participant va reuși să parcurgă întregul traseu. Cipurile vor trebui returnate după trecerea liniei de finiș.
Se vor întocmi clasamente separate pe fiecare categorie de la fiecare probă.
3.9.1. Categorii de vârstă (numai pentru distanta „Olimpică”)- bărbați, vârsta de la 16 până la 18
- bărbați, vârsta de la 19 până la 29
- bărbați, vârsta de la 30 până la 39
- bărbați, vârsta de la 40 până la 49
- bărbați, vârsta de la 50 până la 59
- bărbați, vârsta de la 60 până la 69
- bărbați, vârsta 70+
- femei, vârsta de la 16 până la 18
- femei, vârsta de la 19 până la 29
- femei, vârsta de la 30 până la 39
- femei, vârsta de la 40 până la 49
- femei, vârsta de la 50 până la 59
- femei, vârsta de la 60 până la 69
- femei, vârsta 70+
Participanții care au ocupat un loc de frunte în categoria ABSOLUT nu se premiază în categoria „Age Group”.
5. ANUNȚAREA ȘI ÎNMÂNAREA PREMIILOR5.1. Titluri și premiiVor exista 2 categorii principale pentru fondul de premiere:
„ABSOLUT”: Premiile vor fi anunțate înainte de începerea Competiției. În afară de premii, câștigătorii vor primi și diplome.
locurile 1-3, feminin și masculin, la distanța „Olimpică”;
locurile 1-3, feminin și masculin, la distanța „Super Sprint”;
locurile 1-3, echipe feminine, masculine și mixte, la ștafetă;
„AGE GROUP” (concurenții amatori) – în cadrul distanței „Olimpice”, participanții vor fi premiați cu locurile I, II și III din fiecare categorie de vârstă conform articolului 2.9, cu următoarele precizări:
- în cadrul distanțelor individuale „Super Sprint” și „Olimpică”, premierea locurilor I, II și III va avea loc doar dacă în fiecare categorie de vârstă vor fi înregistrați cel puțin 5 participanți. În caz contrar, se vor premia doar cei care au ocupat locul I;
Toți participanții vor primi certificate electronice de participare.
Ceremonia oficială de decernare a premiilor va avea loc conform programului oficial anunțat pe site.
Atenție! Dacă în categoria „Relay” nu se vor înregistra cel puțin cinci echipe, organizatorii își rezervă dreptul de a premia doar echipa, care a ocupat primul loc.