NEWS RO

Prima Iron Lady din Moldova a primit titlul de prima ultra-triatlonistă

image


Anna Cazacu, ambasadorul Federației de Triatlon din Republica Moldova și prima femeie Ironman din istoria triatlonului moldovenesc, a participat pe 1 septembrie la cea de-a patra ediție a cursei de ultra-triatlon „Swissultra”, care s-a desfășurat în Buchs, Elveția. Aceasta a fost o premieră pentru Republica Moldova, deoarece la „Swissultra”, până acum nu a mai participat nici o femeie din țara noastră.

Anna a concurat pe distanța „Quintuple”. Timp de 5 zile, dânsa a trebuit să depășească 1130 km sau cinci distanțe „Ironman” (3,8 km de înot, 180 km de ciclism și 42,196 km de alergare). Competiția s-a desfășurat conform principiului „o distanță - o zi”.
image
Potrivit Annei, cursa „Swissultra” a lăsat o amprentă profundă în sufletul ei: „Cursa aceasta te face să afli despre tine niște lucruri de care nici măcar nu bănuiai. Te avânți într-o luptă acerbă cu tine însuți, în care trebuie să decizi cine vrei să devii: un învingător sau un învins de propriile temeri și îndoieli în forțele proprii.”

„Nu am crezut niciodată că timp de 9 ore voi putea repeta doar un singur cuvânt – „energie”. Din nou și din nou. Îmi era foarte greu să mă trezesc dimineața după doar 3 - 4 ore de somn. Dar cel mai dificil lucru pentru mine a fost momentul în care a trebuit să părăsesc cursa din cauza problemelor de sănătate”, își împărtășește impresiile Anna.
image
Cursa „Swissultra” este cea mai ciclică competiție dintre toate. Sportivii își depășesc distanțele bazin după bazin, cerc după cerc. „Uneori, cercurile acestea îmi păreau infernale, iar alteori, dar nu foarte des, chiar îmi plăcea ceea ce făceam”, își amintește sportiva.

În ciuda faptului că acest concurs nu a fost unul ușor pentru Anna, ea intenționează pe viitor să-și încerce puterile la distanța „Deca” (10 distanțe „Ironman” în 10 zile). „Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să-mi dovedesc mie însemi că am o mare rezistență atât internă, cât și externă. Am devenit mai puternică decât până acum.”

De asemenea, Anna afirmă că nu ar fi putut obține aceste rezultate fără ajutorul echipei sale și sprijinul altor participanți la cursă: „Am avut norocul să fiu înconjurată de niște „fani” foarte minunați: terapeutul meu, prietena mea și, de asemenea, mulți oameni străini, care mi-au devenit apropiați cu timpul. Mă înțelegeau dintr-un singur cuvânt, privire și îmbrățișare.”
image
„Swissultra” este o competiție anuală organizată de Asociația Internațională de Ultra Triatlon (IUTA) și face parte din Campionatul Mondial de Ultra-triatlon. În ciuda faptului că se desfășoară abia din anul 2016, în cadrul „Swissultra” deja au fost înregistrate trei recorduri mondiale.

Această competiție atrage anual pe cei mai rezistenți triatloniști din lume. Fiecare dintre ei își alege distanța pe măsură: „Quintuple” - triatlon „de fier” de cinci ori, „Deca” - de zece ori, „Double Deca” – de douăzeci de ori.