• Română
    • Русский
    • English

Triatlon. Istoria apariției

Triatlonul este o disciplină sportivă, care combină competițiile de înot, ciclism și alergare. Acesta a apărut în anul 1970 în orașul San Diego (California de Sud, SUA), apoi a început să-și câștige popularitatea în întreaga lume. Astăzi, triatlonul este considerat cea mai dinamic dezvoltată disciplină sportivă. Dar cum a început totul?

 

Ideea combinării a trei discipline sportive într-un singur sport a aparținut americanului Jack Johnstone, un înotător profesionist, care își căuta o activitate sportivă pentru a se menține în formă. El și prietenul său au organizat o competiție cu o distanță totală de 18,06 km: 460 metri de înot, 8 km de ciclism și 9,6 km de alergare. În curând, această disciplină sportivă și-a câștigat popularitatea și în flota americană. Triatlonul a început să fie practicat ca exercițiu militar. Câțiva ani mai târziu, pe 18 februarie 1978, în statul american Hawaii, a fost organizată prima competiție majoră de triatlon, numită „Ironman” (Omul de fier), la care au participat 15 persoane. Câștigătorul a fost Gordon Haller, care a depășit toate etapele cursei în 11 ore și 46 minute.

 

„Ironman” este o competiție sportivă, care necesită o pregătire fizică foarte serioasă. De obicei, „Ironman” durează aproximativ nouă ore și constă din următoarele distanțe: 3,9 km de înot, 180 km de ciclism și 42 km de alergare.

În anul 1989, în Franța, a fost înființată Uniunea Internațională de Triatlon. Organizația a stabilit că competițiile oficiale de triatlon vor consta din următoarele distanțe: 1,5 km de înot, 40 km de ciclism și 10 km de alergare.

În anul 2000, în timpul Jocurilor Olimpice din Sydney, Australia, triatlonul a devenit o disciplină sportivă Olimpică.

 

În fiecare an, Uniunea Internațională de Triatlon organizează două competiții majore de triatlon: Campionatul Mondial și Cupa Mondială. Cursele dispun de o zonă de start, finiș și de o zonă de tranzit. În funcție de tipul competiției, startul și finișul se pot afla în locuri diferite.  

În Republica Moldova, de asemenea, se desfășoară campionate anuale de triatlon numite „Triathlon Triumph”. Campionatul din anul acesta va avea loc pe 14 iulie. În cadrul evenimentului va avea loc și competiția pentru copii „Kids Triumph”. Pentru a participa la campionat, trebuie să vă înregistrați și să achitați taxa de intrare. Înregistrarea este deschisa și are loc pe site-ul oficial al evenimentului sport triumph.md.

Campionatul de triatlon în aer liber „Triathlon Triumph” este organizat de către Federația de Triatlon din Republica Moldova cu sprijinul organizației sportive Sporter și a celei mai populare platforme de anunțuri gratuite -  999.md.