1. Data și locul evenimentuluiCompetiția Cross Duatlon Cupa Nistrului et.3 va avea loc duminică, 25 august 2024, în zona rezervatiei Orheiul Vechi (zona de competiție și traseele sunt marcate pe harta oficială postată pe site).
2. STRUCTURA CONCURSULUI2.1. Participanții și desfășurarea ConcursuluiAceastă competiție este potrivită oricărei persoane implicate în duatlon, ciclism sau alergare, sau pentru orice persoană a cărei stare de sănătate îi permite să participe competiției.
Categorii de vârstă la ”Cross Duatlon Cupa Nistrului et.3”- Copii - 7 - 10 ani
- Cadeți - 11 - 14 ani
- Juniori - 15 - 19 ani
- Elite - 20 + ani
- Age grop - amatori, toate vârstele
Vârsta participanților se consideră la data 01.01.2024.
2.2. Distanța etapeiVezi pagina evenimentului.
2.3. Traseul de concursTraseul pe care se vor desfășura probele va fi marcat cu bandă și limitat în locuri periculoase de garduri și conuri. Arbitrii și voluntarii vor fi amplasați de-a lungul întregului traseu. Arbitrii sunt responsabili pentru a se asigura că toți concurenții parcurg traseul în deplină siguranță și că respectă regulile prescrise în prezentul Regulament.
Sportivii care nu respectă traseul oficial sau scurtează traseul în vreun fel (urmând un traseu care oferă un avantaj competitiv) vor fi descalificați.
Harta oficială detaliată cu traseul complet al competiției poate fi găsită pe site-ul oficial al Competiției - în secțiunea Hartă.
2.3.1 Zona de transitZona de tranzit este comună pentru T1 și T2. Intrarea și ieșirea din zona de tranzit vor fi păzite, iar accesul în zona de tranzit va fi restricționat doar pentru participanți.
DETALII DESPRE PASA ZONEI DE TRANZIT- Accesul va fi permis numai pe baza numărului bicicletei;
- Securitatea va fi asigurată de voluntari și arbitri.
Amplasarea bicicletelor în zona de tranzit se va efectua conform programului oficial. Zona de tranzit nu poate fi accesată după un anumit interval din motive de siguranță, cu excepția concurenților care se află în zonă în timpul probei, chiar dacă startul probei la care participă concurentul nu a fost încă dat. Bicicleta trebuie amplasată în secțiunea de raft alocată în funcție de numărul evenimentului și cursei la care participă concurentul. Pe rafturi vor fi instalate semne care vor indica pentru fiecare segment intervalul de numere în care poate fi amplasată o bicicletă.
Amplasarea unei biciclete într-un alt segment de portbagaj decât cel alocat înainte de cursă și tranzitul T2 va fi penalizată cu un avertisment dacă concurentul o corectează înainte de ora de start, sau o penalizare de 10 secunde.
Bicicletele vor fi disponibile pentru scoatere din zona de tranzit numai după ce ultimul participant la întreaga competiție a finalizat plimbarea cu bicicleta. Timpul estimat este de 3 ore și 30 de minute de la ultima pornire. Ora exactă va fi anunțată de către judecători și gazda evenimentului pe site.
Bicicletele trebuie scoase din zona de tranzit în termen de o oră după ce ultimul concurent a încheiat cursa. Dacă sportivul nu scoate bicicleta în acest timp, organizatorii pot percepe o taxă pentru mutarea și depozitarea bicicletei.
A) T1 - alergare tranzitie cu ciclismDupă trecerea etapei de alergare, sportivii trebuie să-și găsească bicicleta în zona de tranzit și să o scoată de pe suportul pentru biciclete.
Circulația pe bicicleta în zona de tranzit este interzisă, sportivii se pot deplasa doar lângă bicicletă.
Sportivii pot merge pe bicicleta doar în afara zonei de tranzit. Acest loc este marcat cu o bandă pe sol și denumirea ZONA DE MONTE, în apropiere va fi un voluntar care va raporta sfârșitul zonei de tranzit.
B) T2 - ciclism spre alergareÎn mod similar, este interzisă intrarea în zona de tranzit pe bicicletă. Înainte de a intra, trebuie să coborâți de pe bicicletă într-un loc marcat ca DISMOUNT ZONE și să intrați în tranzit, conducând bicicleta.
După trecerea etapei de biciclete, bicicleta trebuie așezată pe suportul pentru biciclete, strict la locul ei.
Nerespectarea regulilor atrage pedeapsa conform Regulamentului.
2.3.2 Traseul etapei de alergare:Traseul etapei de alergare se va desfășura în parcul Dumitru Râșcanu, startul competiției urmând a fi situat în apropierea zonei de tranzit. Startul va fi împărțit pe categorii.
Calculul cercurilor revine participanților. Dacă, la confirmarea rezultatelor, rezultă că sportivul nu a parcurs întregul număr de tururi, acesta va fi descalificat.
De-a lungul traseului vor fi amplasate posturi de alimentație. Pe cercul de 2,5 km, situată conform hărții oficiale, va exista o singură stație de alimentație.
Lungimea unui tur pentru etapa de alergare va fi de 1,6 km.2.3.3 Traseu de bikeTraseul etapei de bike trece prin zona parcului și va fi marcat cu bandă.
Calculul cercurilor revine participanților. Dacă, la confirmarea rezultatelor, rezultă că sportivul nu a parcurs întregul număr de tururi, acesta va fi descalificat.
Participanții au voie să înceapă etapa de ciclism doar cu prezența unei biciclete în stare bună.
Organizatorii își rezervă dreptul de a nu permite unui participant la competiție dacă bicicleta acestuia nu îndeplinește standardul tehnic. De asemenea, fiecare participant este obligat să poarte o cască de protecție pe tot parcursul traseului.
Participanții trebuie să poarte cască de bicicletă pe toată durata etapei de ciclism. Cureaua pentru cască trebuie prinsă strâns sub bărbie. Este permisă scoaterea căștii numai la sfârșitul etapei de ciclism în zona de tranzit și numai după ce bicicleta este așezată în suportul pentru biciclete.
Este interzisă participarea la concurs pe biciclete electrice.Lungimea unei ture pentru etapa de ciclism va fi de 2,5 km.2.3.3 PenalitățiPrima încălcare - 10 secunde
A doua încălcare - 20 de secunde
A treia abatere - Descalificare
De asemenea, arbitrii pot stabili un timp de penalizare la discreția lor dacă consideră că încălcarea a fost mai gravă sau mai puțin gravă decât pedeapsa planificată.
Etapa bicicletei:penalizare (cartonaș galben):– a fi în zona de tranzit pe bicicletă,
– a fi pe traseu de bike cu torsul gol,
– aruncarea gunoiului în afara punctelor de alimentare;
penalizare (cartonaș roșu, descalificare):– scurtarea intenționată a distanței,
– a fi pe traseu de biciclete fără cască,
– a fi la etapa de ciclism fără numărul participantului pe spate,
– ignorarea cerințelor arbitrilor,
– utilizarea asistenței tehnice și de altă natură care nu a fost convenită cu organizatorii,
– utilizarea echipamentelor interzise,
– grosolănie deliberată față de alți sportivi, spectatori, voluntari, arbitri.
Etapa de alergare:penalizare (cartonaș galben):– a fi pe traseu de alergare cu torsul gol,
– aruncarea gunoiului în afara punctelor de alimentare;
penalizare (cartonaș roșu, descalificare):– scurtarea intenționată a distanței,
– folosirea ajutorului din exterior (ex. ajutorul unui pacemaker, ajutor la alimentatia in afara punctelor de alimentatie);
– ignorarea cerințelor judecătorilor,
– grosolănie deliberată față de alți sportivi, spectatori, voluntari, judecători.
Zona de tranzit:penalizare:
– denudare completa
– mersul pe bike în zona de tranzit;
– prezența articolelor suplimentare în coș care nu au fost folosite,
– orice obiecte din afara coșului (cu excepția unei căști care poate fi plasată pe ghidonul unei biciclete),
– depășirea unui participant în zona de tranzit,
– ciclism până la MOUNT și după DISMOUNT ZONE.
penalizare (cartonaș roșu, descalificare):– ignorarea cerințelor arbitrului,
– grosolănie deliberată față de alți sportivi, spectatori, voluntari, judecători.
Nu sunt permise obiecte personale în zona de tranzit, cu excepția: pantofi de ciclism, pantofi de alergare, șosete, număr de înmatriculare, cască, apă (pe bicicletă este permisă doar o sticlă), alimente, mănuși de ciclism, tricouri și/sau pantaloni scurți.
Penalitățile nu vor fi adăugate automat timpului, fiecare concurent va trebui să găsească PENALTY BOX pe traseu de alergare și să se asigure că nu a fost penalizat. Dacă numărul său este afișat în PENALTY BOX, va trebui să se oprească în această zonă pentru a-și ispăși pedeapsa. Dacă participantul nu a ispășit pedeapsa, acesta poate fi descalificat.
2.4. ÎnregistrareÎnregistrarea participanților se face prin completarea unui formular online de pe site-ul www.sporter.md. Locurile sunt netransferabile, iar taxele plătite sunt nerambursabile.
Persoanele cu vârsta sub 7 ani nu au voie să se înregistreze.
Important! Numărul de participanți este limitat. Când limita de locuri libere este atinsă, înregistrarea se închide automat. Formularele care nu au fost completate cu toate datele, precum și înscrierile neplătite, sunt considerate incomplete și vor fi anulate.
Atenţie! Este necesară o licență de triatlet pentru a participa la o cursă individuală.
O licență pe perioada concursului costă 40 de lei și poate fi achiziționată la eliberarea pachetelor de start în zona de înscrieri.
De asemenea, puteți achiziționa o licență anuală.
Licența Federației de Triatlon a Republicii Moldova
este necesară pentru înregistrare:
pentru competiții internaționale (campioate mondiale și europene oficiale);
pentru pornirile comerciale ale diferitelor serii de triatlon;
la competiţiile naţionale.
Trebuie să aplicați pentru licență cu cel puțin două săptămâni înainte de Campionatul de Triatlon 2022 pe site-ul ftrm.md
Licența este valabilă un an începând cu 1 ianuarie. Costul licenței este de 400 lei.
2.5. Costul de participare:Costul de participare este conform graficului de preturi pentru categorii.
2.6. Echipamentul și condițiile Competiției. Numerele de concursSportivii participă la competiție folosind propriul echipament. În timpul competiției, participanții sunt sfătuiți să poarte echipament adecvat pentru condițiile meteo actuale.
Numerele concurenților și un cip temporar vor fi furnizate de către organizator și vor fi oferite participanților după completarea și semnarea Declarației de Responsabilitate.
Numărul concurentului va fi echipat cu o bandă elastică. Fiecare participant al etapei de ciclism trebuie să îl plaseze pe spate, apoi să îl mute în zona pieptului/abdomenului pe durata etapei de alergare, astfel încât numărul să fie vizibil. Numărul participantului nu poate fi modificat (tăiat, tăiat, în relief) sau acoperit în niciun fel.
O casca de bicicleta este OBLIGATORIE pentru toti participantii la etapa cu bicicleta.
Sunt permise bicicletele concepute pentru cursele. Acestea trebuie să fie în stare bună de funcționare, cu frâne funcționale pe ambele roți.
Nu sunt permise bicicletele TT (biciclete de tăiat), bicicletele de drum, aerobarurile, precum și cele cu roți suplimentare.
2.7. Început și limite de timpOra de începere este afișată pe pagina programului.
Programul poate fi modificat, care vor fi anunțate în prealabil.
2.8. Amplasare conform locului ocupatClasamentul final se face pentru fiecare categorie în ordinea sosirii fiecărui participant.
Timpul total al fiecărui participant va fi calculat pe baza datelor jetoanelor de cronometrare la trecerea liniei de sosire. Jetoanele trebuie returnate după trecerea liniei de sosire. O evaluare separată va fi compilată pentru categoriile de vârstă.
3. ANUNȚAREA PREMIILOR ȘI PREMIILOR3.1. Titluri și premiiVor fi premiați participanții la următoarele categorii
Copii:Toți participanții
Cadeți:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Juniori:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Elite:Locul 1, 2, 3 masculin
Locul 1, 2, 3 femenin
Age Group (amatori):Vârsta 20-30 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 30-40 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 41-50 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 51-60 ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Vârsta 60+ ani - locurile 1, 2, 3 (bărbați și femei)
Ceremonia oficială de decernare a premiilor va avea loc conform programului anunțat oficial pe site.
4. Forta majora:În cazul în care evenimentul este imposibil din cauza forței majore, cursa se va desfășura într-un alt format sau va fi anulată. În acest caz, participantul are dreptul de a refuza participarea la concurs, dar taxa de înscriere plătită nu îi este returnată (la latitudinea organizatorului).